lördag 7 maj 2016

SKÖRDA, TORKA OCH FÖRVARA

SKÖRDA


Förbered dig genom att planera vad du behöver och hur mycket.
Du behöver en korg eller papperspåsar att plocka i, plocka inte i plastpåsar, detta försämrar kvalitén på örten och örten hinner vissna innan den kommer på tork. Sax eller en kniv och handskar är bra att ha med även en fältflora, är du osäker på någon ört låt den då vara.

Plocka bara friska,rena och torra örter. Bästa plocktiden är när daggen lagt sig och innan klockan 12,00, då är de aktiva ämnena i växten är som högst.
   Plocka minst 100 m från en bilväg och inte vid besprutade åkrar eller i naturreservat.

För blommor är det bäst att plocka i början av blomningstiden, för blad före och under blomning, rötter tar man på våren eller på hösten. Bär och frukter plockar man när de mognat.
Plocka varsamt så du inte drar upp växten med rötter.


TORKA

Så fort du plockat örten börjar dess aktiva ämnen att förändras, kvalitén blir sämre ju längre tiden går så det är viktigt att börja torka så fort som möjlig.

Du kan torka örterna på följande sätt

  • På rena vita lakan som du kan te x spänna upp mellan två stolar 
  •  Oblekt papper, ej tidningspapper
  • Tork apparat
  • Torkskåp för tvätt
  • Bastu max 40 grader
  • I ugn te x rötter och grövre material max 40 grader
Bästa torkplatsen är luftig, varm och torr, håll torkplatsen dammfri. Undvik att torka i direkt solljus då de aktiva ämnena påverkas av solen.
Torktiden varierar beroende på torkmetoden och hur kraftiga och fuktrika örter du har på tork. På lakan med god ventilation är torktiden ca 3-5 dagar.


FÖRVARING

Örterna är redo att läggas till förvaring när du känner att växten är helt torr. Den ska smula sönder mellan fingrarna och när du bryter av en stjälk så ska den gå av lätt, är örten inte helt torr är stjälken seg.
Förvara örterna så hela som möjligt. Förvaringskärlet ska var rent, torrt och luftigt så att örterna inte möglar. Förvara i mörka kärl som i bruna glasburkar eller som vi, i bruna ekologiska papperspåsar. Örterna trivs även i jutesäckar.
Förvara örterna fram till nästa säsong då det kommer nya färska växter att plocka.

LYCKA TILL!













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar